Tips för vinimportören

Många drömmer om att bli sommelier eller vinimportör, inte minst för att man får åka omkring i världen och smaka goda viner och god mat, utan även för att det är ett utvecklande och intressant jobb som kan öppna många nya dörrar. Att köpa in vin kräver dock mycket kunskap och ett kringtänk som involverar rättvisetänk, rätt odlingssätt, kravmärkning och funderingar kring producenten. Det är ett hårt jobb men värt varenda svettdroppe!

Du som vill importera vin har säkerligen haft det som hobby under en lång tid. Kanske du har jobbat inom restaurangbranschen sedan tidigare och velat slå dig loss, eller så kanske du känner någon i din närhet som lärt upp dig sedan unga år. Oavsett vilken din bakgrund är så gäller det att hela tiden hålla dig uppdaterad. Tiderna förändras och även vinmarknaden har krav på sig.

druvor på vingårdAnsvarets ok axlas av vinimportören

En vinimportör måste hänga med i samhällets nytänkande svängar. Det ekologiska vinet har hamnat på stark frammarsch vilket gör att du måste tänka till ordentligt vilken producent du köper in vinet från. En vinproducent som inte värnar om sina anställda och som dränker druvorna med gifter, har ingen lång framtid till mötes i branschen. En producent som däremot behandlar varje druva och anställd med kärlek och omsorg har hela vinvärlden framför sina fötter.

Ytterligare något att se över, som påminner om stycket ovan, är om vinet är kravmärkt eller inte. Ett kravmärkt vin innebär att vinet fyller vissa krav som grundar sig på miljömässiga och ekologiska aspekter. KRAV har således en rad mervärden som ska finnas utöver innehållet i produkten men även när det gäller det. Vinet ska alltså inte ha haft en negativ klimatpåverkan, innehålla farliga ämnen eller bekämpningsmedel från druvan, samt möta kraven på vingården vad gäller trivsel, socialt ansvar och så vidare.

Kännedom vin/mat

Något av det viktigaste som ligger till grund för vinimportöryrket är den stora kännedomen om vilket vin som passar till vilken mat. En vinimportör kan exempelvis jobba på en restaurang och har då ansvar för vinlistans utformning. Personen ska dock inte bara ha kännedom om viner utan även om andra alkoholhaltiga drycker som passar till maten. Detta gäller också den nya trenden alkoholfritt.

två glas med vitt vinDet alkoholfria vinet

Svenskarna har länge varit kända för att dricka ganska friskt men detta har faktiskt avtagit. Numera har det alkoholfria vinet letat sig in på marknaden och alltfler alkoholfria drinkar görs. Det är inte längre en skam för en person att komma in på en restaurang och be om ett alkoholfritt alternativ till maten – oavsett vilken anledning som ligger bakom beslutet. Det finns idag till och med barer och krogar som specialiserat sig på alkoholfria drycker och ibland endast dessa. Något av en trend eller en modefluga? Vi tror inte det! Alkoholkonsumtion är nyttig till en viss gräns och därför har dessa typer av viner banat väg för förändring. De nya alkoholfria vinerna är svåra att skilja åt från vanliga viner, så bra är dem. Fruktighet, syra och arom smälter samman på det allra bästa sättet.