Naturligt inte alltid bra

Något som blivit väldigt trendigt de senaste åren är att köpa naturliga och ekologiska hudvårdsprodukter. Men produkterna kan faktiskt ge allergiska reaktioner och många produkter som marknadsförs som naturliga innehåller farliga ämnen som är skadliga för huden.

6371652-skin-care-products

Här kan man läsa om ett läppbalsam som hamnat i blåsväder eftersom många amerikanska konsumenter fått allergiska reaktioner som exempelvis sprickor i läpparna och blåsor av det. Konsumenterna var så missnöjda med sitt läppbalsam att de lämnade in en stämning mot företaget. Läkemedelsverket tror, utifrån innehållet i produkterna, att reaktionerna kommer av de kontaktallergener som förekommer naturligt i de smakämnen som används. Dessutom innehåller produkterna växtextrakt som kan innehålla ämnen som orsakar reaktioner.

Inte alltid naturligt

Även om den här produkten innehåller växtextrakt och andra naturliga ämnen, blir vissa personer allergiska för den. Att en produkt är naturlig behöver alltså inte betyda att den är bra för en. I Göteborgs-Posten kan man läsa om att fler hudvårdsprodukter som marknadsförs med att de kommer direkt från växtriket faktiskt är långt ifrån naturliga och innehåller ämnen som inte är speciellt bra för huden. GP Konsument köpte in åtta olika hudvårdsprodukter som marknadsförs med att de endast innehåller naturliga ämnen och ämnen från växtriket. I alla dessa produkter fanns ämnen som uppges kunna vara irriterande och allergiframkallande vid kontakt med huden. Dessutom innehöll alla produkter mestadels bara vatten. Experter inom hudvård säger att det är svårt att veta vilka produkter som faktiskt är ekologiska eller naturliga och därmed bra för huden. Det krävs nästan att man måste fingranska själva tillverkningen för att kunna säga om ingredienserna är naturliga eller inte.

Välj produkter efter huden 2120618-shea-butter-and-nuts-in-bowl

Att titta främst på hur produkten marknadsförs för att veta att man köper en naturlig produkt som inte innehåller några farliga ämnen, är alltså inte att rekommendera. Då är det bättre att köpa vanliga hudvårdsprodukter som fått bra recensioner och som man vet är bra. Detta kan man göra exempelvis på http://hudvardsbutik.se/sv. Istället för att lägga allt fokus på om produkten är naturlig eller inte, kan man fokusera på att välja en produkt som passar ens hudtyp. Det är nämligen A och O att den hudvårdsprodukt som man har är rätt för huden och kan göra att huden mår bra och ser fin ut. I Expressen kan man läsa om man måste ta reda på om man har torr hy, kombinerad hy, fet hy, känslig hy eller mogen hy. Vet man vilken av kategorierna man passar in i kan man sedan hitta en uppsjö av produkter som är anpassade just för den kategorin av hud. Sedan är det självklart även viktigt att man väljer produkter som innehåller de vitaminer som huden gillar. Det finns ett antal vitaminer som gör under för huden och några av dessa är:

  • A-vitamin, som gör huden spänstig och stark.
  • C-vitamin, som ger huden lyster.
  • D-vitamin, som ger huden styrka och liv.
  • E-vitamin, som gör att huden lättare tar till sig fukt.