Återvinn mera

För att behålla vår natur så ren som möjligt men även spara på jordens sinande resurser är det jätteviktigt att återvinna och källsortera. Detta kan man göra på olika sätt men ett steg är att sortera olika material för sig och olika slags produkter i för sig. Dessutom finns det sätt att minska på energianvändningen hemma som är bra att följa.

pexels-photo-220634I Umeå görs nu ett förslag redo som handlar om att man ska kunna källsortera rakt ner i soptunnan, i ett slags fyrkärlssystem. I Sveriges Radio skrivs det att detta och om hur det redan är verklighet i Lund, där man sorterar mycket mer än i Umeå på grund av detta, vilket gör att sopmängden har minskat och därmed har mindre gått till förbränning. I stället har saker återvunnits.

Det fina med källsortering är att när det sorterats i ordning förs vissa produkter tillbaka till fabriker och återvinns – alltså används igen. Detta är bland annat returpapper ett exempel på, något som minskar energianvändningen och träresurser jättemycket. Samtidigt cirkulerar en hel del myter om återvinning, om det skrivs det i bland annat Metro. Några av myterna som de slår hål på i en artikel är bland andra:

  • ”Förpackningarna behöver rengöras noggrant.” Nej de behöver oftast bara sköljas ur
  • ”Mjölk-, fil- och juiceförpackningar går inte att återvinna eftersom de består av flera olika material.” Nej, det är inte sant – plastdelen avskiljs från pappret i återvinningsprocessen
  • ”Transporten av förpackningarna och tidningarna äter upp miljönyttan med återvinningen.” Nej, inte sant. Miljönyttan är mångfalt större
  • ”Mitt bidrag till återvinningen är så litet att det inte spelar någon roll.” Inte sant, ett hushåll kan göra en enorm påverkan energimässigt bara genom att slänga alla plastförpackningar rätt. Eller samla in alla kapsyler och slänga dessa i metall
  • ”Det är ingen vits att sortera eftersom allt ändå blandas ihop.” Falskt, det blandas inte alls ihop.

Energismarta tips att följa

pexels-photo-30697Förutom att källsortera alla du inte vill ha kvar i hemmet, som matrester, papper- pch platsförpackningar samt gamla batterier och glasburkar – så är det också bra för miljön att tänka och handla energismart. Genom att läsa mer på Energimyndigheten kan man få en hel massa smarta tips på hur man sparar och tänker energimässigt klokare hemma. Bland annat kan man om man vill sänka inomhusgraden, bara en grad minskar energianvändningen med fem procent.

En hel del andra tips är att byta till energieffektiv belysning som LED och lågenergi samt släcka lyset när det inte behövs. Dra ur laddare till exempel mobilladdare, när de ändå inte används. Diska i diskmaskin sparar energi snarare än att diska för hand. Tvätta i 40 grader i stället för 60 grader så kan du nästan halvera energianvändningen, dessutom sliter det inte lika hårt på tygerna i plaggen och de håller längre – vilket även det är energismart. Byt till ett snålspolande munstycke till duschen för att spara på varmvattnet, sedan påverkar du även energin genom att tänka på att inte duscha allt för länge. En sista punkt; använd vattenkokare när du ska koka upp vatten i stället för att ställa en kastrull med helt kallt vatten på spisen. Det tar mycket mindre tid samt sparar jättemycket energi och elanvändning.