Stödstrumpor kallas också kompressionsstrumpor och stöttar hjärtat i att pumpa runt blodet i kroppen. Den ökade blodcirkulationen kan motverka åderbråck och känslan av trötta fötter både efter en arbetsdag eller efter ett träningspass. Många väljer att träna med kompression eftersom det ger en lättare känsla. Men hur gör vi som värnar om miljön och hälsan samtidigt? Det finns faktiskt ekologiska stödstrumpor!
På funqwear.se säljer de svenskdesignade funktionsstrumpor och även kompressionskläder för armarna. På hemsidan kan du läsa om deras miljöcertifiering, om ekologisk bomull och ekogarner. De har en etisk policy att producera i Europa och det gör att det finns en garanti på europeiska lönevillkor och därmed förbud mot barnarbete! Ett enkelt var för en miljömedveten person som värnar om hälsan. Och nu till det roliga, när kan man använda stödstrumpor?
Blodcirkulation, svullna fötter och åderbråck
Traditionellt används stödstrumpor för folk som har problem med blodcirkulationen. Det brukar vara äldre, men även gravida kvinnor som brukar få det rekommenderat som ett sätt att underlätta hjärtats arbete med att pumpa runt blodet i kroppen. Som gravid har du en hel massa extra blod dessutom, vilket gör att belastningen på hjärtat och alla vener är större än normalt. Konsekvenserna kan bli åderbråck, svullna fötter och ben och många upplever en krypande känsla i benen. Nu har även kompressionsstrumpan blivit ett trendplagg hos vardagsmotionärer, som upplever att de känner sig lättare och smidigare med stödstrumpor under löpturen. Barometern.se testar hur det känns.
Elitidrottare använder ofta kompressionstrumpor för att underlätta återhämtningen efter en stukad fot eller svullnad. Christer ”CG” Gustafsson använde det till exempel efter en skada under en match i Örebro. Det är även vanligt att piloter använder stödstrumpor, eftersom lufttrycket påverkar blodcirkulationen. Lär dig mer om blodcirkulationen, hjärtat och blodomloppet på 1177!