Att shoppa miljövänligt

Det blir allt trendigare att leva miljövänligt, och till och med ens kläder ska vara ekologiska – men hur gå till väga för att bli mer miljövänlig i sitt shoppande generellt sett?

återvinning symbolNågonting som blir allt vanligare, och framförallt trendigare, är att leva miljövänligt och då även när det kommer till vilka kläder en väljer att bära. Samtidigt så shoppar svenskarna på nätet mer än aldrig förr, enligt uppgift från Svenska Dagbladet – och därför gäller det att ta med sig sitt miljötänk även ut på nätet genom att noga välja vilken butik man shoppar ifrån. För visst kan det vara svårt att se om en sajt såsom exempelvis http://sofiamoore.dk/ erbjuder ekologiska klädval även om de erbjuder snygga kläder. Och när man inte kan avgöra detta finns istället andra kriterier att leta efter för att göra sin shopping så miljövänlig som det bara går. Till exempel kan man snabbt kontrollera vart företaget är baserat och har sitt lager. Transportsträckan som kläderna fördas för att komma från lager till dig blir nämligen en miljöbov om avståndet är för långt. Därför är det alltid bättre att välja att shoppa från onlinebutiker som finns inom ens närområde, eller rent av från en fysisk butik som erbjuder miljömärkta kläder. För om man köper en miljömärkt tröja och den sedan ska transporteras genom land och rike för att komma till din dörr, så har du ju egentligen inte gjort något ur en miljöaspekt.

Finns butiker som erbjuder ekologiska kläder

I Malmö har kampanjen Go Malmö dragit igång för fullt och den syftar till att just visa konsumenternas hur de kan bli bättre i sitt miljötänk och shoppande – och detta genom att visa vart någonstans dessa varor finns att finna. Initiativtagare till detta är stadens Miljöförvaltning och syftet är just att uppmärksamma Malmöborna på utbudet av hållbara varor och affärsidkare, skriver Sydsvenskan. Och som tur är, så är Malmö miljöförvaltning inte ensamma i sitt slag. Även många av de stora klädkedjorna i landet har miljöfokus i sitt arbete och erbjuder kläder av återvunnet material, klädinsamlingar och annat som är bra för den som vill välja miljömärkt. Och vilka dessa är kan man läsa i sin helhet i tidningen Metros sammanställning som bland annat besvarar företagens framtidsmål, ekologiska utbud och vilka material som erbjuds – vilket kan vara bra att hålla i bakhuvudet när man ska shoppa loss och samtidigt vill tänka på miljön.