Så tar du hand om din torra hy

Om du lider av torr hy är du långt ifrån ensam. Torrhet är en av de vanligaste anledningarna till att många uppsöker en dermatolog. Som tur är finns det flera sätt att bekämpa problemet på och här får du tips och råd om hur du lyckas bäst.

Skin,Care.,Woman,With,Beauty,Face,Touching,Healthy,Facial,SkinHuden är kroppens största organ och du kan bli torr i princip överallt. Nariga läppar är till exempel mycket vanliga, särskilt på vintern eller när klimatet växlar ofta. För att hålla dina läppar mjuka och återfuktade kan du skaffa härliga läppbalsam från Hurraw som kommer i olika färger och smaker. Vad sägs om en djupröd nyans som smakar körsbär eller en neutral variant med plommon- eller kokossmak? Allt med helt veganska ingredienser som införskaffats med Fairtrade och respekt för naturen.

Vårda huden naturligt

Women,Hair,Care,Set.,Comb,,Shampoo,,Spray,,Towel,On,WhiteDin hud och ditt hår har ett naturligt försvar som består av talg och oljor som bildar ett tunt lager över hela kroppen. Varje gång du tvättar ansiktet eller duschar bryts den skyddande hinnan ner, därför bör du alltid smörja in dig med återfuktande och vårdande produkter. Då dina porer vidgas när du använder varmt vatten bör du applicera produkterna medan huden fortfarande är fuktig så att de sjunker in ordentligt. Det är också tillrådligt att inte duscha för varmt och för länge.

Ett vanligt misstag är att använda samma produkter och rutiner året runt. Särskilt i norden där klimatet kan variera rejält är det viktigt att du anpassar din hudvård efter säsong för att huden ska vara lika fin året runt. På vintern är luften kallare och torrare och då behöver du lite kraftigare produkter, medan de varmare sommarmånaderna kräver lättare varianter och extra hög solskyddsfaktor. Var också noga med att ”lyssna” på din hud då den ofta säger ifrån när den inte mår helt bra. Ibland kan en så enkel sak som att skaffa en luftrenare eller luftfuktare göra stor skillnad för din hud, och att äta hälsosamt och sova gott påverkar hur den mår i allra högsta grad.

Hitta orsakerna

Torr hy och hårbotten kan bero på ett flertal faktorer, ofta i kombination med varandra. Några exempel är

  • allergier
  • torr luft
  • kyla
  • värme
  • rökning och alkohol
  • överdriven tvättning

Om du använder för starka tvålar kan det leda till att du torkar ut huden onödigt och därför är det alltid klokt att välja skonsamma produkter som har läkande, uppbyggande och skyddande egenskaper. Varje person har individuella behov beroende på hudtyp och du bör alltid hålla utkik efter ingredienser som du vet att du inte tål och bör undvika. Många produkter finns i hela uppsättningar som samverkar med varandra, exempelvis dag- och nattkrämer eller hårschampon och hårinpackningar.

Variera mera

Enligt många hudexperter är det bra att byta produkter ibland då huden kan vänja sig och effekterna därmed avta. En så enkel sak som att använda olika läppbalsam eller att växla mellan olika krämer kan ge extra uppiggande resultat. Dessutom är det roligt att variera ibland! Med bra produkter, rutiner och tålamod får din hud en vacker spänst och lyster och allt som har med torrhet att göra blir ett minne blott.