Håll tänderna vita!

Ett vitt leende är attraktivt och fräscht och det är något som de flesta eftersträvar. Med tiden kan tänderna bli missfärgade och dina vanor påskyndar denna process. Här kommer därför användbara tips kring vad du ska tänka på för att hålla dina tänder vita länge.

Det går att få vita tänder snabbt genom tandblekning men det finns samtidigt stora vinster med att skaffa vanor som inte missfärgar tänderna igen.

Livsmedel kan missfärga dina tänder

Det finns många livsmedel och vanor som kan missfärga dina tänder med tiden men några har särskilt färgande egenskaper.

Kaffe, te, rött vin och tobaksprodukter som cigaretter och snus är välkända för att ge missfärgade tänder. Men visste du att även curry, passerade tomater, balsamvinäger och bär med stark färg kan leda till missfärgningar?

Dessa ämnen bör inte ges tillfälle att stanna kvar på tänderna och sjunka in i emaljen. Men du ska inte heller borsta tänderna efter att ha ätit sura livsmedel som vinäger och bär. Syran luckrar upp emaljen och om du då går över tänderna med tandborsten kan du skada emaljen.

Det bästa du kan göra om du ätit livsmedel som kan missfärga tänderna är att äta andra livsmedel som motverkar missfärgning.

Grönkål, spenat och broccoli ger en skyddande hinna över tänderna och verkar förebyggande mot missfärgning. Andra saker som förhindrar missfärgning är äpplen, selleri och morötter.

Munhygien är viktigt

Det är naturligtvis viktigt att sköta sin munhygien.

  • Att avsluta en måltid med att dricka vatten minskar andelen ämnen som kan ligga kvar i munnen och missfärga eller skada tänderna. Ett glas mjölk neutraliserar syran om du har ätit sura livsmedel och på så sätt minskar du frätningen på emaljen.
  • Att borsta tänderna noga med fluortandkräm morgon och kväll samt använda tandtråd och tungskrapa regelbundet förhindrar att plack och tandsten bildas. Dessutom är det viktigt för att bibehålla en frisk andedräkt.
  • För att hålla tänderna fräscha är även regelbundna besök hos tandläkare eller tandhygienist viktiga. På så sätt kan du förebygga både missfärgningar och skador på tänderna.
  • Att vårda sina tänder är A och O för att bibehålla ett vitt och vackert leende!
  • Att ta hand om tänderna innebär att du behåller ditt vita leende länge!