Bli miljövänlig med mobilskydd

De moderna telefonerna är både dyra och ömtåliga. Det är lätt hänt att de tappas i golvet och går sönder. Om du skyddar din mobil med ett skal eller ett annat skärmskydd ökar du mobilens livslängd vilket är mycket bättre för miljön än om du köper en ny. Det är dessutom både snyggt och bättre för plånboken.

De flesta som har en dyr mobiltelefon vet hur frustrerande det är när skärmen spricker eller när kanten bucklas till. Trots att dagens mobiler kan kosta över tiotusen kronor är det ömtåligare än någonsin. Den avancerade skärmen och de tunna kanterna går lätt sönder om mobilen åker i marken. Att laga mobilen är dyrt, men att köpa en ny varje gång den gång den går sönder är inte miljömässigt försvarbart. Du bör tänka till innan olyckan är framme och använda ett mobilskydd.

Vad är ett mobilskydd?

Ett mobilskydd är ett tillbehör som används för att skydda mobiltelefoner. Skyddet används framför allt på dyrare smartphone telefoner från Samsung, Apple och andra dyra märken. Det finns flera olika sorters skydd som brukar kategoriseras i tre grupper:

  • Skal
  • Skärmskydd
  • Fodral

Mobilskal skyddar telefonens ömtåliga kanter och ger telefonen ett personligt utseende. Hos Phonelife.se hittar du bland annat trendiga iPhone 12 Pro Max skal i snygga mönster och material. Skalet kan med fördel kompletteras med ett skärmskydd som skyddar mot repor och krosskador på den ömtåliga skärmen. Fodralet är en praktisk lösning som ofta ger dig möjlighet att även ha betal- och ID-kort i fodralet.

Därför är mobilskydd bra för miljön

Gemensamt för de olika mobilskydden är att de ökar telefonens livslängd. Genom att hålla smuts och damm utanför kommer mobilen att hålla längre. De ger även skydd mot repor och krosskador som i värsta fall kan göra det omöjligt att använda telefonen vilket gör att du måste köpa en ny. Att köpa ny elektronik har en negativ påverkan på miljön och därför bör du som konsument försöka att använda dina IT- och telekomprodukter så länge som möjligt. Den nuvarande konsumtionen av elprylar är ohållbar och måste begränsas för att värna om miljön. Tillsammans med textilier är elskrot den avfallstyp som påverkar miljön mest. Produktionen av elprodukter, bland annat mobiltelefoner, bidrar till stora koldioxidutsläpp. I genomsnitt besparas 415 koldioxid per kilo avfall om en mobil återanvänds istället för att slängas. Det är 72,6 kilo koldioxidutsläpp per telefon vilket kan jämföras med en resa på cirka 60 mil i en vanlig personbil.

Bonus: övriga fördelar

Utöver miljöfördelarna finns det fler anledningar till att använda skydd till mobilen. Det är oftast dyrt att reparera skador på skärmen, kanterna eller mobilkameran. Ett mobilskydd däremot är relativt billigt vilket gör att du kan spara många tusenlappar. Mobilskyddet bör ses som en billig försäkring.

Sist men inte minst är utbudet av skydd stort vilket gör att du kan skräddarsy utseendet på din mobil. Med ett snyggt skal kan du göra telefonen mer personlig. Med flera olika skal kan du dessutom anpassa mobilens utseende efter olika situationer, exempelvis semestern och jobbmötet.