Förvandla trädgården till en mysig oas

Att ordna en mysig trädgård som både är vacker att titta på och inbjudande att vara i är något som alla kan lyckas med. Viktigast av allt är att fundera på vilken typ av trädgård som passar för just era behov. Frågor som hur mycket trädgården får kosta och hur mycket tid trädgårdsarbetet får ta är viktiga att besvara eftersom svaren avgör vilken typ av växter som ska köpas in.

För att skapa en ombonad rumskänsla i trädgården är det viktigt att rama in tomten med olika former av avgränsningar. En uppvuxen häck är självklart vacker men kräver en hel del skötsel i och med att den måste beskäras och även vattnas under riktigt torra sommarmånader. En häck tar dessutom många år på sig att växa upp. Om du snabbt vill skapa struktur i trädgården är istället ett staket det bästa valet. Med ett vackert staket från Wernamodesign.se kan du avgränsa hela trädgården eller delar av trädgården. Wernamodesigns staket är både stilrena och tillverkade i material som tål det nordiska klimatet.

tulpaner längs med grusgångPlanera och strukturera

Även rabatter, buskar och träd är viktiga för att skapa rumskänsla i trädgården liksom gångar och trappor vid nivåskillnader. Både grusgångar och stenbelagda gångar gör att trädgården ser prydlig och välvårdad ut. Lägg gärna lite extra tid på att planera för hur du vill att trädgården ska förvandlas och fundera igenom vilka önskemål du och övriga familjemedlemmar har. Om du har ett stort trädgårdsintresse kan du välja och vraka bland trädgårdsbutikens växter men om du helst vill att trädgården ska sköta sig själv gäller det att vara mer kräsen. Se i sådant fall till att välja tåliga växter som klarar sig på egen hand när de väl har etablerat sig. Exempel på lättskötta växter är ölandstok, lavendel och vinbärsbuskar.

vacker trädgårdVariation skapar trivsel och hållbarhet

Att skapa en mysig trädgård gynnar inte bara människor utan kan även bidra till att öka den biologiska mångfalden, något som är viktigt för både människors och djurs överlevnad på lång sikt. Genom att plantera flera olika sorter av blommor, buskar och träd förbättras miljön samtidigt som din trädgård blir mer intressant. Minska gärna ner ytan på gräsmattan och anlägg istället en blomsteräng där du planterar ängsblommor som får växa fritt utan att du klipper ner dem med gräsklipparen. Blommorna kommer att locka till sig fjärilar, humlor och bin som sedan hjälper dig med pollinering av fruktträd och bärbuskar.

Genom att låta trädgården bli lite mer vildvuxen skapar du på köpet mysiga platser för barn att bygga kojor på. Även små buskar brukar uppskattas av barn som gärna kryper in mellan buskarna och ordnar sin egen lilla lekplats. Varför inte även ordna krypin för de vuxna i trädgården? Genom att plantera bersåer eller bygga en klätterställning där du låter klematis, humle eller någon annan klätterväxt breda ut sig formar du mysiga platser även för vuxna.

  • Plantera perenner som blommar från tidig vår till sen höst
  • Gör om delar av gräsmattan till en äng
  • Ordna mysiga krypin för både barn och vuxna