Miljövänlig uppvärmning

Hotet om att jordens klimat håller på att förändras gör det nödvändigt att byta till miljövänliga alternativ för att sörja för uppvärmningen av våra hem. Som tur är behöver det inte vara någon kostsam historia – åtminstone inte på sikt – då många klimatsmarta lösningar är billigare än de vi tidigare använt oss av.

Även om det finns de som tvistar om klimathotets relevans är de flesta idag överens om att mänskligheten står inför en enorm utmaning. Energikonsumtionen måste ställas om till klimatsmarta alternativ och fler produkter måste tillverkas på ett sätt som gör att de går att återvinna. Bland de omställningar som faktiskt är enklast att göra är den att ställa om uppvärmningen hemma så att den blir klimatvänlig. Ett av de bästa alternativen är en luft luft värmepump som både är kostnadseffektiv och miljövänlig. En sak som är säker är att om du fortfarande värmer upp ditt hus med olja är det dags att byta. Både för miljöns och plånbokens skull.

Klimatsmart uppvärmning för hemmet

Utvecklingen av miljövänliga lösningar för att värma upp hemmet har exploderat under de senaste tio åren. Alternativen varierar med hänsyn till pris och hur enkelt det är att installera dem. Vad de alla har gemensamt är att de är bättre för miljön än traditionella alternativ, samt att de så gott som alltid är billigare i längden.

  • Pellets

Pellets är ett bra alternativ för villaägaren som tidigare värmde upp huset med en oljepanna. Detta för att pannan relativt lättvindigt går att bygga om till en pelletsugn. Pellets är klimatsmart och drivs utan el. Nackdelen är att hanteringen av pellets kräver en hel del utrymme, och att de billigaste pelletslösningarna kräver att du rengör pannan från aska någon gång i veckan.

  • Bergvärme

Idén med bergvärme går ut på att utnyttja värmen som finns mellan 50-200 meter under marken. Därnere är det mellan 2 till 8 grader varmt under alla årstider. Det är ett miljövänligt alternativ som kan vara en fantastisk investering på lång sikt. Det är dock dyrt att installera.

  • Värmepump

En värmepump är ett av de bästa miljövänliga alternativen för uppvärmning. Det är också ett av de billigaste sett både till installation och drift. En värmepump tar tillvara på utomhusluften genom att dra in den och värma upp den. Det är inte bara en energieffektiv metod utan är också bra för luftkvaliteten.

Är luftvärmepumpen vinnaren?

husEn luftvärmepump har alltså dubbla roller, vilket gör den till en av de starkaste kandidaterna bland de miljövänliga alternativen. Dels värmer den upp huset, dels fungerar den som ventilation. De går också att kombinera med andra typer av värmesystem. Det fungerar till exempel utmärkt att använda dem som ett komplement för att värma upp altanen när hösten kommer och därmed förlänga perioden som uterummet kan användas. Luftvärmepumpar kan också kombineras med smart teknik. Om du exempelvis installerar en i ditt fritidshus kan du aktivera pumpen några dagar innan ni kommer till fritidshuset och komma till en redan behaglig inomhustemperatur. Just flexibiliteten och möjligheten att kombinera luftvärmepumpen med smart teknik gör den allt sammantaget till ett av de bästa alternativen.