Gör hemmet miljövänligt

För att vara snäll mot miljön och plånboken finns många enkla saker man kan göra i hemmet. Ser man till att göra dessa saker spar man in på sin el-, värme- och vattenförbrukning.

369984-running-water

Det finns många olika miljövänliga sätt att anpassa sig till sommaren. Till exempel bör man sänka temperaturen inomhus och på så sätt spara värme. Man bör även släcka alla lampor eftersom att det nästan alltid är ljust av solen ändå. Då sparar man även el. Men det finns en massa enkla saker man kan göra året om för att spara el, vatten och värme i hemmet.

Spara vatten

En femtedel av all energi i hemmet går till varmvatten och det finns saker man kan göra för att dra ner på den här energiförbrukningen. Bland annat kan man köpa duschmunstycken och kranar som är energisnåla. Man kan även duscha snabbt och undvika att bada i badkar. Om kranen droppar, bör man även sätta in en ny packning. För att spara vatten i tvättstugan bör man fylla hela maskinen varje gång man tvättar och även använda sparprogramet utan förtvätt. På sommaren kan man torka tvätten ute istället för att använda torktumlare eller torkskåp. Läs mer.

Spara värme

För att spara värme i huset kan man fälla ner persiennerna eller rullgardinerna på nätterna. På så sätt stannar värmen inomhus. I rum som man inte använder kan man sänka temperaturen. Man brukar även kunna sänka temperaturen i hela huset och när man reser bort kan man sänka temperaturen till endast 15 plusgrader. Har man gamla termostater bör man byta ut dem för att spara värme. 10-15 år gamla termostater bör definitivt bytas ut. En stor del av värmen i ett hus försvinner genom taket. Därför kan det vara bra att skaffa bättre isolering på vinden, men även täta ytterdörrar och fönster. Elementen är den främsta källan till värme. Man bör undvika att blockera dem med till exempel möbler.

Spara el

Vad gäller elen, kan man spara den genom att stänga av alla elektriska apparater med strömbrytaren. Man bör även dra ur batteriladdaren ur kontakten när man inte laddar något. När man köper en ny tv kan man tänka på att stora skärmar är de största elbovarna. Fråga gärna i affären hur mycket elström teven behöver.