Så förhindrar du håravfall

Håret är en viktig del av de flesta människors självbild och till stor del även självförtroende. Hur välskött hårmanen kan göra en människa både mer- eller mindre attraktiv samt säga något om hur pass personen sköter om sig själv. Vad händer när håret för de flesta, framförallt män, börjar tunnas ut?

Ett alternativ att överväga när håret tunnas ut är hårtransplantation, som är ett säkert och effektivt sätt att få tillbaka svallet. Framförallt rekommenderas det för män vars håravfall är genetisk och kan vara svårt att behandla på annat sätt. Ingreppet kan kosta en del, men utglesat hår kommer tyvärr inte tillbaka på något annat sätt. Hårtransplantation innebär att hårsäckar från nackhåret flyttas fram till pannan för att öka hårväxten där.

Innan din hårtransplantation är det några saker som är bra att tänka på för att få ett så bra och säkert resultat som möjligt:

  • Alkohol- undvik minst 48 timmar innan ingreppet
  • Tobak- förhindrar läkning och du bör inte snusa eller röka 48 timmar innan transplantationen
  • Kollektivtrafik: åk inte kollektivt direkt efter ingreppet eftersom infektionsrisken är förhöjd
  • Frigör tid för transplantationen i din kalender

I många fall kan du faktiskt göra vissa saker för att förhindra att det går så långt att en hårtransplantation behövs. Lär dig vad du kan göra för att hantera ditt håravfall.

Så främjar du tjockt hår och förebygger håravfall

Håravfall är ofta svårt att bota när det väl skett såvida det inte handlar om orsaker som en kraftig infektion, stress eller någon övergående sjukdom. Vad kan du göra för att förhindra håravfall innan det skett? Ett är att undvika stress. Stress är skadligt för kroppen och psyket på flera sätt, men överdriven stress kan också orsaka hårförlust. Ett annat är att äta varierat och näringsrikt. Beror håravfallet på ärftlighet och har hormonella orsaker finns vissa starka och receptbelagda läkemedel som i vissa fall kan förhindra ytterligare förlust av hår.

Söka vård för ditt håravfall

Det finns även tillfällen när du kan eller bör söka vård när håret faller. Det kan exempelvis vara om du har tappat allt hår eller har bara fläckar i hårbotten, om du tror att håravfallet kan bero på ett läkemedel du tar eller om du samtidigt mår fysiskt dåligt. Sök också hjälp om håret du tappat inte återkommer inom ett halvår.