En grönare livsstil

Det är inte bara kläder om man kan använda för att leva ett miljövänligare och renare liv, som kläder från Sobea, det finns massor av saker som man kan göra annorlunda för att spara lite på miljön och tjäna in på inte minst samvetet.

 

10741894-gran-canariaI en artikel som vi hittar i Dagens Nyheter kan vi läsa om hur slängd mat är en av de värsta miljöbovarna som faktiskt finns, helt enkelt på grund av att den producerats i onödan. Samma sak med kött, ett tips enligt artikeln är att minska på köttet och laga vegetariskt fler dagar i veckan, som generellt är mycket bättre för miljön. Köper man kött är det vidare av vikt att man kontrollerar att detta är producerat i Sverige och gärna då lokalt. Andra tips vi får angående miljövänlighet från artikeln är att:

  • Köpa mer loppis och second hand vad gäller kläder och möbler
  • Tänka efter innan man köper nytt, redan där kan man vara miljövänlig
  • Byta ut till ekologiska alternativ, druvor, kaffe, bananer, choklad
  • Cykla och åka tåg på semestern, i stället för flyg och bil
  • Köp alltid svenskproducerat kött, och gärna från i närheten
  • Köp så lite plastsaker som möjligt, plast är inte något som bryts ner naturligt
  • Leta efter miljömärkningar som Krav- och Svanmärkt

Miljöstationer utan bygglov i Malmö

I en artikel som vi finner i Sydsvenskan kan vi läsa om hur det blivit svårare att vara miljövänlig i Malmö, eftersom flera återvinningsstationer har plockats bort i staden. Det är nämligen av vikt att sortera just glas, plast, metall och papper för att uppehålla en miljövänligare livsstil, det gör det samtidigt viktigt att dessa återvinningsstationer finns i närheten av där en bor. Anledningen till att återvinningsstationerna har plockats bort på olika platser i Malmö är att det tillkommit en ändring i plan- och bygglagen som ställer krav på just permanenta bygglov för återvinningsstationer, i stället för tillfälliga bygglov som tidigare varit aktuella. Nu har då byggloven för flera av stationerna gått ut, och i sin tur måste avtal förhandlas om för att dessa ska kunna öppna som vanligt igen. Till dess för Malmöbor i dessa områden åka lite längre för att återvinna sin plast, papper, glasflaskor och metallburkar.

I Expressen kan vi samtidigt läsa om hur man med ättika kan städa både billigt och miljövänligt. På golv funkar ättikan tillsatt till två liter varmt vatten (om golvet är icke-vaxat) som fläckborttagning på matta med lite diskmedel och ljummet vatten försvinner det mesta. Vid fönsterputsning är ättika idealt då det ger både skinande glas och mindre strimmor och fläckar som annars är vanligt förekommande. Även väggar och persienner med lite bakpulver, ättika och varmt vatten med ammoniak tar bort smits utan att förstöra färg eller lämna streck efter sig. I köket kan man göra rent det mesta med ättika, som skärbrädan, kaffebryggare, mikron och avloppet. I badrummet kan man skrubba duschdörrar för att få bort kalkfläckar och smuts, toastolen lika så, som även tar bort odör. Ett alltiallomedel alltså, även om det inte är bra på allt – på sten eller trägolv får man vara avvaktande och likaså vad gäller äggfläckar.