En grön gran för en grön jul

Det finns en mängd olika saker man kan fundera på när det kommer till ekologiska alternativ. En del saker är nämligen lite motstridiga. Inför julen slår vi nya konsumtionsrekord även fast så många av oss försöker tänka annorlunda. Många av oss investerar i en snygg plastgran för att tänka hållbart och klimatsmart, men forskare menar att plastgranen är det sämsta alternativet. Till och med en icke-kravmärkt gran är mer miljövänligt.

I en tidigare text har vi skrivit om ekologiska kläder och andra vardagslösningar på hur du som individ kan agera mer klimatsmart. Till jul kan man byta ut skinkan mot en kravmärkt, om man inte är redo att skippa den traditionella julskinkan och tänka nytt och vegetariskt. Men hur är det egentligen med den kära julgranen? En hållbar gran som räcker i flera år, borde väl vara bättre än en skövlad engångsgran? Nej, tydligen inte, enligt forskare. Svaret ligger i hur plastgranarna produceras, importeras, och vad de är gjorda av för ämnen.

En grönare gran

Att köpa en plastgran tänker nog många är det mest klimatsmarta du kan göra, istället för att köpa en riktig gran. Och visst är det inte bra att vi skövlar en massa granar till jul; men ur mijlösynpunkt är det mycket bättre. Oavsett om du kommer behålla din plastgran i tio år, kommer den fortfarande vara det sämsta alternativet, enligt svt.se:

” Längst ner på Naturskyddsföreningens lista hamnar plastgranen. Trots att den kan användas livet ut. Det eftersom den totala miljöbelastningen blir större om man räknar in hela produktionskedjan.

Majoriteten av plastgranarna produceras nämligen av fossila bränslen och många importeras från Kina eller Sydostasien. Men framförallt är det energiåtgången och risken för spridning av farliga miljöämnen vid förbränningen som ger plastgranen dåliga miljöbetyg.”

Det här är ju ändå hyfsat goda nyheter. Det betyder att du nu kan pryda ditt hem med en ljuvligt doftande rödmärkt gran, istället för de trista, syntetiska plastgranarna. Så fira jul med gott samvete, köp en äkta gran!