Så shoppar du bälten miljövänligt

Klädindustrin är en av de industrier som skapar störst miljöavtryck. Många svenskar handlar inte på ett genomtänkt eller hållbart sätt. Om du har som mål att leva så miljövänligt som möjligt är det viktigt att satsa på rätt material och tillverkningsmetod för dina kläder.

När du väljer ett bälte från herr avdelningen är det viktigt att välja ett äkta läderbälte i god kvalitet. Det är bättre för miljön än billiga massproducerade bälten. Hos Saddler hittar du bälten i många olika material, alla i högkvalitativt hantverk. Detta gör det enklare att hitta det mest hållbara bältet för din garderob.

Miljövänliga material

För att handla så hållbart som möjligt är det nödvändigt att ha koll på vilka material som är bäst för miljön.

  • Dagens textilproduktion kräver mycket stora resurser.
  • Det går åt råvarumaterial samt andra sorters resurser i form av kemikalier, vatten och energi för att framställa garn, fiber, tyg och den slutliga textilprodukten.
  • Produktionsmetoden är en viktig del, och kan till och med sägas ge en större miljöpåverkan än själva materialet i sig.

Polyester och bomull är material som kräver mycket resurser, dessa material är därför generellt sett bra att undvika. Det forskas nu intensivt på olika nya textilfibrer runt hela världen för att hitta bra alternativ. Spindelfiber kan komma att bli ett vanligt material. Du kan redan nu hitta bälten framställda av jute och hampa på marknaden. Växtcellulosamaterial från snabbväxande sorter som bambu är intressanta nya material som används i bälten, liksom återvunnet material.

Shoppa på ett miljövänligt sätt

Textilbranschen är fortfarande i början av sin omställning och det finns idag ingen heltäckande definition av vad det innebär att shoppa hållbart med miljövänliga plagg. Du kan se om plaggen har hållbarhetsmärkningar som visar att det har gått åt en mindre mängd kemikalier och vatten. Märkningarna kan också visa att plaggen är framställda av återvunna och ekologiska fibrer. För att handla mer hållbart kan du köpa plagg som håller länge och är enkla att kombinera. Ett exempel är de stilsäkra bälten du hittar hos Saddler. Genom att använda dina kläder många gånger kan du minska din miljöpåverkan. Det är också bra att lämna de plagg du inte använder vidare till återvinning.