Svenska räkan snart ett minne blott

Den svenska räkan som så många älskar att förtära kan nu inom en snar framtid komma att vara ett minne blott. Detta på grund av att klimatförändringarna värmer upp havsvattnet och tvingar bort räkorna. 

1096971-shrimpsEnligt en ny studie från Göteborg går det att ta del av att räkorna som så många av oss är förtjusta i kan komma att söka sig till annat vatten, kallare vatten norrut. Detta på grund av de ökade klimatförändringarna som gör så havsvattnet värms upp. Enligt dn.se går det att läsa att det är i Skagerack-Kattegatt som är den sydligaste platsen där räkorna befinner sig, och blir det så att det blir allt varmare i vattnet så kommer det sluta med att räkorna försvinner från Sverige först för att leta sig till andra platser som är lite mer välkomnande.

DNA från räkor

Vad man gjort är att samla in räkor på olika platser i Nordatlanten för att se hur gensammansättningarna ser ut och om de skiljer sig beroende på temperaturen i havet. Man kunde då fastställa att räkornas utbredning hänger ihop med temperaturen i vattnet och om det då blir varmare så kommer nog räkorna att försvinna. Men, man kan även hoppas att det blir så att räkorna anpassar sig och med det stannar kvar i de svenska vattnet och sprider glädje. Så, vad man kan säga är att den stora och intressant frågan just nu är om arter kommer kunna anpassa sig snabbt till det föränderliga klimatet. Nordhavsräkan är sedan ett tag rödlistad och vi kan bara hoppas att den kommer att klara sig.

Vad vi människor måste göra är att börja ta mer ansvar:

  • Vi måste inse att det vi gör skapar konsekvenser – även den minsta handling så som att äta en räka.
  • Vidare måste vi se upp med vår konsumtion för att inte överbelasta världen, något vi skrivit mer om här.
  • Vi måste även tänka på att börja handla ekologiskt.