Slipp fotsvett naturligt

Vi svettas allihop, vissa mer än andra. Men all svett behöver inte lukta illa, men det beror helt på vart någonstans på kroppen du svettas – och svett som aldrig luktar speciellt trevligt ät den från våra fötter, nämligen den ökända tåbiran.

Tåbira och fotsvett är svett vars doft inte är den trevligaste och det beror på att vätskeutsöndringen här blandas med bakterier som finns på foten och sedan sprider en mindre trevlig odör. Så hur ska man då göra för att bli av med denna? Det beror helt på vilken typ av fotsvett du har. Enligt den danska läkaren Dr. Swartling på Svedklinikken i Danmark är fotsvett, eller fodsved som det heter på danska, något som vi alla har men vissa har mer vätskeutsöndring än andra. När man har kraftig fotsvett betyder det inte att den luktar, bara att det blir mycket blött och att man lämnar våta avtryck efter sig, vilka många tycker är både jobbigt och pinsamt. Som tur är kan man behandla denna typ av svett väldigt enkelt med Botox, men botoxinjektioner tar dock inte bort doft – det får man ta till andra knep för.

”Försök att inte använda samma skor varje dag och ställ gärna ut skorna i solen när du inte använder dem så att de torkar ordentligt. Prova också att strö lite majsstärkelse på insidan av skorna, den absorberar fukten. Tygskor går även bra att tvätta i maskin, så gör det då och då och låt dem helst lufttorka efteråt.” läs fler tips här hos Veckorevyn.

Så blir du av med fotsvettsdoften

Det bästa knepet för att bli av med stinkande fötter är att ta tag i sin fothygien. Enligt Expressens fotvårdsguide är detta inte speciellt svårt. Se till att tvätta och skrubba fötterna dagligen och torka ordentligt torrt. Sedan när det är dags att ta på strumpor ska du sky syntetmaterial som pesten och endast använda material som andas såsom bomull och aldrig använda samma strumpor flera dagar i rad. Du ska även undvika att använda samma skor varje dag och gärna lufta skorna mellan varven. Ett tips är också att använda speciell fotdeo – det gör att du täpper igen svettkörtlarna en aning.

Naturliga sätt att bli av med fotsvett

Om du vill bli av med fotsvett utan att köpa dyra medel och krämer finns faktiskt en del saker hemma i skafferiet redan. Till exempel tipsar MåBra om att badda foten med ättika och sedan ta regelbundna ättiksbad. Det kan också vara bra om du inte tvättar skorna alltför ofta för det sliter på dem speciellt om du tvättar dina gympaskor, dem du ska inte hängas läpp för det. Ett annat knep för att få bort doft från skorna är att frysa in dem.  Sedan när du använder dem igen kan det vara smart att skydda dem, lägg till exempel i en extra sula. Bonustips: om du upplever skorna fuktiga och lite halvsunkiga, strö ut lite majsmjöl i skon och häll ut igen, det suger upp extra fukt!