Miljövänliga skor

Det blir allt viktigare att tänka på miljön i våra liv och det hela vägen från topp till tå – och nu har Adidas lanserat ett par så pass miljövänliga och nedbrytbara skor som du till och med kan spola ned i toaletten.

Det är viktigt att ha bra på fötterna och vad kan vara bättre än att ha på sig ett par skor som är så pass miljövänliga att man faktiskt, om man så vill, kan spola ner dem i toaletten? Det är nämligen just precis vad Adidas nu har lanserat – ett par skor som till och med Moder Jord inte skulle ha några invändningar emot. Så skriver man i alla fall i tidningen Smartworld som är först ut att berätta om dessa nya dojor.

Trendigt med miljövänligt

Visserligen ska man inte sticka under stolen med att det idag är trendigt att vara miljömedveten, vilket med andra ord betyder att många som lever miljövänliga enbart gör det i syfte att anses trendig. Likaså kan tänkas att anledningen bakom Adidas initiativ till dessa skor har med medvetenhet om denna trend att göra. Vad Smartworld till exempel skriver är just att man troligtvis skapat skorna i syfte att både förmedla sitt ansvarstagande för den påverkan företagets produkter har på omgivningen och att PR-värdet i kampanjen troligtvis heller inte skadar. Likväl kan detta komma att generera en hel del goodwill för företaget, och det vill de nog heller inte missa. Men oavsett vilken anledning man skapat skorna kan man klart konstatera att Adidas Futurecraft Biofabric, som man döpt dem till, helt klart är unika och absolut något vi vill se mer av.

Än så länge prototyper

Riktigt än är skorna dock inte en verklighet för konsumenterna som vill sätta fötterna i dem. Nu är skorna prototyper men visar i alla fall hur nästa genenerations skor kommer glänsa inom hållbar utveckling – vilket helt klart är inom räckvidd för skoindustrin.

Om Adidas Futurecraft Biofabric

  • Material – på ovansidan är det “Biosteel Yarn” vilket liknar vanligt tygmaterial med fördelen att de bryts ned bättre.
  • Hållbarhet – skorna håller i två års tid, vilket är precis vanligt för alla typer av sneakers.
  • Går att spola ned i toaletten – efter att man först spolar skorna med en enzymlösning då skorna är gjorda i en fermentering av genetiskt modifierade bakterier som sedan spinns till tråd.

Oklart när skorna kommer finnas på marknaden för konsumenterna, men enligt utsago räknar man med lansering någon gång nästa år.