Instagram ger unga kvinnor ångest och dåligt självförtroende, samt en negativ kroppsbild – visar studien ”Instagram – Den sociala Paradoxen” gjord på Lunds universitet. Det är Beatrice Stjernswärd, Julia Alm och Lovisa Berntson som ligger bakom studien och samtliga är ganska förvånade över resultatet. Läs mer.
Att kvinnor har dåligt självförtroende och är stressade över sina kroppar är egentligen ingenting nytt – så har det varit i åratal, då bilden av hur en kvinna ska vara ofta är ouppnåelig. Så vad ska man göra mot ett dåligt självförtroende? Visst är det en idé att sluta använda Instagram – men samtidigt kan man inte undvika världen som den ser ut, det gäller att arbeta upp en självsäkerhet som kan hantera omvärlden. En idé kan vara att hantera det man inte är nöjd med, om det verkligen är någonting som behöver ordnas. I och med den utveckling som skett de senaste 50 åren finns det väldigt mycket alternativ för den som vill ”förbättra” sig själv, och det är egentligen inte konstigare än att färga håret. Numera går det till och med att ta bort skönhetsfläckar som till exempel celluliter, enkelt genom att ha en dermaroller. Sen är det klart att man ska tycka om sig själv som man är och inte enbart fokusera på yta.
Har man så dåligt självförtroende att man vill göra större ingrepp eller ens inte vill gå ut på stan finns det risk att man lider av Dysmorfofobi, och då är det väldigt viktigt att ta hjälp av en psykolog. Det verkar nu som att Instagram ökar bilden av den ouppnåeliga kroppen, men även är det livsstil och material som ökar ångesten hos kvinnorna. Beatrice förklarar: ”Det är en fejkrealitet som blir förvillande. Allt är filtrerat och ser perfekt ut, ett hav som ser grådassigt ut fixas så det ser blått ut, det står snittblommor på frukostbordet … Då kan ju inte jag lägga upp en bild på min trista korvmacka”.