Apple, iPhone och skärmbyte

Vad är nytt hos Apple och vad handlar den senaste uppdateringen för iPhone 8 Plus om egentligen? Se till att reparera din mobil när den går sönder, i stället för att hela tiden köpa nytt. Det sparar på både miljön och pengarna i din plånbok.

Vill du spara pengar och göra tjänst åt miljön? Se då till att reparera din mobil när den går sönder, i stället för att på en gång köpa en helt ny. Till exempel: byt skärm på iPhone 7 enkelt, och även andra reparationer som handlar om mobilen. Det gör att du gör din telefon som ny igen, och sparar en hel del av pengarna i plånboken.

Byta in mobilen – eller reparera den?

Apple kanske inte vill att du ska reparera din iPhone när den börjar bli gammal eller gått sönder, därav deras trade-in-program. På deras egna sajt går det att läsa om detta erbjudande, som innebär att du byter in din mobil från Apple och köper en ny, för en lite billigare summa. Men det är ändå en rejäl summa, för en mobil som förmodligen är lika bra och inte så värst mycket annorlunda. Erbjudandet lyder som följer:

Byt in din enhet mot ett presentkort på Apple Store. Om du inte kan få ett tillgodohavande återvinner vi den ändå utan kostnad. Oavsett modell och skick kan vi förvandla den till någonting bra för dig och för planeten – Apple

Kort sagt, det blir ändå mycket dyrare att byta in din telefon och köpa en ny med presentkortet, än vad det blir om du ser till att underhålla och reparera din gamla, så att den blir som ny igen. Dessutom är det i det långa loppet, mycket bättre för planeten att ta tillvara på det du har, i stället för att hela tiden slänga och köpa nytt.

Nytt från Apple gällande iPhone

Samtidigt går det att läsa i MacWorld IDG, att en ny uppdatering är släppt från Apple, men en uppdatering som endast gäller för en endaste iPhone-modell. Operativsystemet heter IOS 12.3.2 och är tänkt att lösa ett problem som hittats i porträttläget hos iPhone 8 Plus. Problemet var att kameran av misstag kunde ta bilder, utan att för den delen lägga till en så kallad djupeffekt.

I blåsväder om användardata

I Veckans Affärer går det dessutom att läsa om hur Apple nu stäms av sina kunder för att det har uppkommit att företaget säljer information om sina användare – däribland användardata om itunes-köp, liksom personliga uppgifter. Samtidigt har telefonjätten själv stoltserat med sin säkerhet och om hur de värnar om sina användares integritet med sloganen: Vad du gör på din iPhone, stannar på din iPhone.

Men nu är alltså företaget stämt av en grupp användare som lämnat in stämningsansökan vid en domstol i USA. De kräver bland annat en ersättning på 250 dollar för varje kund i delstaten Rhode Island som fått sin data och sina användaruppgifter röjda. Frågan är hur det kommer sluta med detta och hur Apple reagerar på blåsvädret de hamnat i.