Miljövänliga varumärken

Det allra bästa ur miljösynpunkt är egentligen att inte använda kläder. Men det är inte alla av oss som skulle trivas med att vara naturister. Och om inte annat finns det situationer då även naturister måste ha något på fötterna. Det finns dock tillverkare som tar miljön på större allvar än andra, och det är värt att stödja dessa.

Nudie

Nudie är ett svenskt jeansmärke med huvudkontor i Göteborg, som snabbt blivit något av ett modeimperium, med butiker och återförsäljare i många länder. Man har dock högre satta ambitioner än så. 2006 satte företaget upp som mål att alla deras jeans skulle sys av 100 % ekologiskt odlad bomull. Det målet har man nu uppnått. Man har även gjort andra intressanta framsteg på miljöområdet, som att återvinna jeanstyg för att skapa nya jeans.

Nudie är inte ensamma om att använda ekologisk bomull. Det finns flera mindre tillverkare som också gör det, bl.a. walesiska Hiut. Nudie är dock i särklass störst, och har även engagerat sig på andra områden, som att höja textilarbetarnas minimilöner.

Barbour

Det brittiska företaget J. Barbour and Sons Ltd. startades av skotten John Barbour i South Shields i norra England. Från början importerade man oljebehandlade tyger, men snart började man också tillverka kläder. Idag är Barbour världens största tillverkare av oljerockar, och hovleverantör till det brittiska kungahuset.

 

Anledningen till att Barbour nämns här är att de har en väl utbyggd reparationsservice för sina jackor. Jackorna är ganska dyra att köpa, men när den börjar bli sliten kan man skicka sin jacka på reparation. Detta är naturligtvis mycket bra ur miljösynpunkt.

MeUndies

MeUndies är ett amerikanskt företag som säljer underkläder. Den som bor i USA eller Kanada kan prenumerera på plagg och få dem hemskickade med jämna mellanrum, men för en europé kan de vara intressanta av en annan anledning. Företagets kalsonger och trosor är nämligen tillverkade i materialet modal, en variant av viskos som görs av bokträ. Vid framställning av vanlig viskos används kemikalier som bidrar till försurningen, men modal framställs med betydligt mindre användning av kemikalier.