Tips för att minska din energiförbrukning

Genom att tänka ekonomiskt sparar du även in på din energiförbrukning. Genom att minska energiförbrukningen sparar du pengar, men även miljön. Du kan göra skillnad på elräkningen och energispillet vare sig du bor i hus eller lägenhet, men det finns fler sätt att spara i ett hus. Här kommer lite grundläggande information om hur du kan sänka din energiförbrukning.

naturenDu kan bland annat spara el genom att släcka efter dig, inte använda standby-läge, inte låta mobiltelefonens laddare sitta pluggad i väggen om du inte använder den och vädra snabbt men effektivt istället för att ha ett fönster lite öppet hela tiden. Genom att vara varsam med el och värme kan du faktiskt spara tusenlappar!

Tips för att spara el och energi

  • Laga mat på eftervärmen
  • Kör alltid fulla maskiner med tvätt/disk
  • Slå av apparater med on/off-knappen eller dra ur kontakten, använd inte standby-läget
  • Håll rent kring och i kyl och frys så drar de mindre el
  • Släck i rum du inte vistas i
  • Använd en nattsänkning av temperaturen på ditt värmesystem
  • Sänk temperaturen inomhus med någon grad
  • Förbättra din villas klimatskal

 

Vad är klimatskal?

Ett klimatskal är de delar av ett hus eller en villa som gränsar till ”utomhus”, det vill säga väggar, tak och golv. Tätas klimatskalet försvinner mindre värme ut genom otätheter och du slipper lägga pengar på värme, som ju är energi, som smiter ut utan att du har nytta av den. Till de här draghålen kan du räkna otäta dörrar och fönster också. Att tilläggsisolera kan kosta en del pengar, men det finns sätt att förbättra klimatskal även för den som inte har allt för mycket pengar. Det kan räcka med mindre förbättringar som att byta ytterdörr, byta ett eller flera fönster, sätta dit nya tätningslister i fönster och dörrar eller bara investera i riktigt tjocka gardiner för att minska drag och värmespill. Har du inte pengarna tillgängliga kan du ta ett lån utan uc för att göra mindre renoveringar i hemmet. Tänk på att jämföra olika lånegivare för att få de bästa villkoren för dig.

Gamla husmorsknep

Det finns mängder med gamla husmorsknep som nästan har fallit i glömska idag, men som många säkert minns att gamla farmor eller mormor talade om ibland. När du lagar mat kan du stänga av spisen lite i förtid och låta maten bli klar på eftervärmen, och använder du lock går det mycket snabbare att koka upp vatten eller liknande. Att använda en vattenkokare sparar också el. Gamla farmor sa kanske också att det var dumt att elda för kråkorna, och därför är det bättre att vädra rejält med korsdrag en kortare stund istället för att ha ett fönster lite öppet hela tiden.

Att duscha snabbt och att aldrig diska under rinnande vatten utan att istället använda diskbaljor sparar mycket energi, och behöver du verkligen torktumla all din tvätt? Mycket kan faktiskt hängas på torkställningen och lufttorka, eller hur?
Ett annat sätt att vara lite effektiv med värmen är att inte placera möbler så de täcker bostadens element. Ställ möblerna en liten bit ifrån elementet istället så att luften kan cirkulera.

Tänk på att när det gäller energi, blir både miljö och plånbok glad om du sparar lite.