Introduktion till miljövänliga kläder

De som lever i västvärlden idag har betydligt fler ägodelar än sina förfäder, inte minst kläder. Det här har stora konsekvenser för miljön, men som tur är finns det alternativ.

Varje år köper svenskarna kläder för 72 miljarder kronor. De allra flesta av dessa plagg är sydda av bomull eller polyester, som är problematiska material ur miljösynpunkt.

Så väljer du tyg

Vilket material ska du då välja? Det beror helt på vad du ska använda dina textilier till. Till exempel ett örngott bör vara i ett material som är mjukt och skönt att sova på, samtidigt som just mjukhet inte spelar så stor roll när du ska välja ut gardiner för då är det i stället viktigare att de håller formen. Så till gardintyg är det bättre att välja striktare tyg med tätare trådtäthet än vad textilierna ska ha när du väljer sängkläder.

Viktigt att tänka på när du väljer material

Något som alltid är bra att tänka på när du väljer i vilket material dina textilier är vilken miljöpåverkan de har. Vissa råmaterial är nämligen mer miljövänliga än vad andra är och vad som kan vara bra att känna till är att miljövänligheten inte stannar vid materialtypen utan du bör också fundera kring tillverkningsprocessen. Alla textilier består av fibrer, men för att dessa ska bli plagg av olika slag behöver fibrerna gå igenom en rad tillverkningssteg och dessa kräver mycket energi, vatten och kemikalier. Likaså ska fibrerna förvandlas till tyg på olika sätt och sedan både färgas och sys ihop till kläder – vilket påverkar miljön vi lever i på ett eller annat sätt.

Bomull

För att odla bomull krävs stora mängder vatten. Uzbekistan är världens tredje största exportör av bomull. Aralsjön, som ligger i landet och tidigare var världens fjärde största sjö, har tappats på så mycket vatten att den förlorat 90 % av sin storlek. Lejonparten av detta vatten har använts för konstbevattning av bomullsodlingar.

Även ekologiska bomullsodlingar kräver en hel del vatten. Men på dessa används inte bekämpningsmedel i samma utsträckning som på konventionella odlingar. Bomull är nämligen en gröda som besprutas otroligt hårt.

Polyester

Vid sidan av bomull är polyester en av de vanligaste fibrerna i de kläder vi använder till vardags, antingen på egen hand i vind- och vattentäta plagg, eller tillsammans med bomull i olika blandningar. Polyester görs av olja, och är därför problematiskt av flera skäl.

För det första är olja en ändlig resurs, som kommer att ta slut förr eller senare. Men det är inte det största problemet. Allvarligare är de miljöproblem som är förknippade med oljeutvinningen, och även de ämnen som används för att framställa själva fibern.

Det har dessutom visat sig att fleecetröjor, som helt och hållet består av polyester, släpper ifrån sig mikroskopiska plastfragment vid tvätt. Dessa tas inte upp reningsverkens filter, utan spolas ut i vattendrag där de äts upp av plankton som blir uppätna av större djur. På detta sätt lagras mer och mer plast i djuren, ju högre man kommer i näringskedjan.

Problemen slutar inte heller när ett tyg har framställts. Det färdiga tyget kan färgas med giftiga färger eller prydas med tryck som innehåller farliga ämnen, bl.a. ftalater som används som mjukgörare i plast. Vissa plagg, framför allt jeans, blästras för att se slitna ut, och blästringen kan ge textilarbetarna stenlunga, en obotlig, ibland dödlig sjukdom som tidigare drabbade stenhuggare.